Sezon grillowy to jeden z najlepszych sezonów. Choć niestety musimy go już pożegnać, to z pewnością większość z Nas czeka niecierpliwie na kolejny. A jeśli jeszcze nie macie grilla, koniecznie si w niego zaopatrzcie na stronie http://www.top-grille.pl/ – wybór jest ogromny! Ja również się w grilla w tym roku zaopatrzyłam 🙂 Co prawda mięsa, jednakże uwielbiam sezon grilowy. W tym roku odkryłam wiele ciekawych wegetariańskich dań na grilla, z którymi dziś się podzielę. W roli głównej – grillowane tofu i gnocchi z pesto z brokuła.

GRILLOWANE TOFU I  GNOCCHI Z PESTO Z BROKUŁA

składniki:

-tofu (ilość tofu dopasowujemy do ilości osób – 1 tofu na 1 osobę)
-1 brokuł
-⅔ szklanki oliwy z oliwek
-1 szklanka migdałów
-3 ząbki czosnku
-3 łyżeczki natki pietruszki
-szczypta chili
-przyprawy: sól, pieprz, bazylia

Przygotowanie:

Pesto:

1. brokuła dzielimy na różyczki. W międzyczasie w garnku należy zagotować wodę ze szczyptą soli. gdy woda się zagotuje, wrzucamy do garnka brokuł i gotujemy około 3 minuty od czasu zawrzenia. Następnie odcedzamy.

2. Brokuł dodajemy do naczynia do blendera z resztą składników. Można dodać np. uprażone migdały czy słonecznik. Następnie wszystko miksujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami. Jeśli zrobimy pesto dzień wcześniej, koniecznie należy je włożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.

3.W miseczce lub głębokim talerzu mieszamy oliwę, sól, pieprz, bazylię. Tofu kroimy w trójkąty i obtaczamy w mieszance oliwy, soli, pieprzu i bazylii. Następnie grilujemy je z dwóch stron aż się zarumieni (ok 4 minuty na każdą stronę)

Gdy mamy już wszystko, na talerz kładziemy tofu, gnocchi i polewy je przyrządzonym pesto. I oto GRILLOWANE TOFU I GNOCCHI Z PESTO Z BROKUŁA gotowe 🙂

Gnochci możemy kupić już gotowe 🙂