Fit przepisy

NUTELLA Z DAKTYLI BEZ CUKRU

Dziś obchodzimy światowy dzień nutelli – kremu, który choć jest nie zdrowy, to wciąż cieszy się wielką popularnością. Przede wszystkim za smak. Sama byłam niegdyś jej fanką. Jednak od kiedy staram się zdrowo jeść i prześwietlam składy, musiałam ją odstawić. Na szczęście znalazłam alternatywę – nutella z daktyli.

Kochani! Od dziś rozpoczynam nowy cykl na blogu: Sandicious gotuje z Sylwią Witek i Vivio! Będą to  przepisy na zdrowe dania.  Gotować będę pod czujnym okiem Pani Sylwii Witek z bloga sylwiawitek.pl , która uzupełni przepis w istotne informacje na temat danego produktu. Wszystkie produkty dostępne są w sklepie Vivio. Dołącz do Nas i zacznij zdrowo się odżywiać!

NUTELLA Z DAKTYLI – PRZEPIS

Nutella z daktyli to świetna alternatywa dla tej dostępnej w sklepach.Jak mówi Pani Sylwia, “daktyle należą do owoców, które świetnie sprawdzą się jako przekąska sama w sobie, ale również jako dodatek do owsianek, słodkich deserów, spodów do ciast czy przygotowania “zdrowszej wersji Nutelli” Dzięki słodkiemu smakowi, daktylami nie pogardzi również dziecko, a stanowią one świetny, zdrowszy zamiennik cukierków i innych chemicznych i bezwartościowych słodyczy.” Z racji tego, że dziś obchodzimy światowy dzień nutelli, Pani Sylwia rzuciła mi wyzwanie zrobienia domowej nutelli z daktyli bez cukru!

NUTELLA Z DAKTYLI – SKŁADNIKI:

-około 10-15 miękkich daktyli,dostępne w sklepie Vivio.
– 3/4 szklanki mleka (może być roślinne)
-5 łyżeczek kakao (lub karobu)
-orzechy włoskie

NUTELLA Z DAKTYLI – PRZYGOTOWANIE:

1.Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić do nasiąknięcia na minimum 30 minut. Ilość daktyli zależy od tego, jak bardzo chcesz mieć słodką nutellę.
2.W tym czasie obrać z łupinek orzechy włoskie.
3. Po upływie minimum 30 minut, odlać wodę z daktyli i wrzucić do blendera wraz z kakao i orzechami.
4. Zmielić na gładką masę.
5. Przełożyć do słoika i trzymać w lodówce nie dłużej niż 3 dni.

DLACZEGO WARTO JEŚĆ DAKTYLE?

“Najwięcej ze spożywania daktyli mogą skorzystać sportowcy i osoby aktywnie fizycznie, a wszystko dzięki wysokiej zawartości cukrów prostych, które szybko uzupełniają zapasy energii po zakończonym wysiłku fizycznym, ale również dzięki temu, że daktyle w swoim składzie zawierają spore ilości potasu oraz antyoksydantów, które są również bardzo istotne w aspekcie posiłku “potreningowego”.

Daktyle to świetne źródło błonnika, dzięki czemu sprawdzą się u osób borykających się z problemem zaparć. Poprawią perystaltykę jelit, przyspieszą przemianę materii i tym samym oczyszczą jelito ze złogów pokarmowych.

Bardzo ciekawą informacją jest fakt, że jako jedne z nielicznych owoców zawierają w swoim składzie salicylany, czyli związki działające podobnie jak aspiryna, więc mogą niwelować stany zapalne w organizmie.

Zależnie od odmiany zawierają w swoim składzie spore ilości witamin, składników mineralnych: wapń, sód, magnez, oraz antyoksydantów. Spożywane regularnie i oczywiście w odpowiednich ilościach (nie należy z nimi przesadzać ze względu na wysoki Indeks Glikemiczny, IG=103) dzięki zawartości witaminy A i luteiny, mogą korzystnie wpłynąć na poprawę wzroku. Swoim składem mogą również wpłynąć na poprawę odporności, funkcji układu sercowo-naczyniowego i nerwowego.

Ze względu na spore ilości cukrów prostych i wysoki IG nie są polecane dla osób chorych na cukrzycę. Daktyli powinny unikać również osoby zmagające się z nieżytem żołądka oraz z kolką żołądkową. Osoby z nadmierną ilością gazów jelitowych powinny powoli wdrażać je do diety i sprawdzić czy nie potęgują dolegliwości.” – mówi Sylwia Witek z bloga sylwiawitek.pl






50 komentarzy
Previous Post
5 lutego 2018
Next Post
5 lutego 2018

50 komentarzy

  • clement

    Ciekawa jestem jak to smakuje, bo wygląda w porządku. 😀

  • Ania

    mmm!! Jakie pyszności <33

  • Agnieszka

    Bardzo jestem ciekawa tego smaku…
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

  • Pani Śniadaniowa

    Zapowiada się pysznie i zdecydowanie jest zdrowsza niż tradycyjna nutella.

  • Chabrowe wariacje

    Wygląda przepysznie. Muszę zrobić. Jestem na diecie, ale muszę ją zjeść 😉

  • Magdalena

    uwielbiam zdrowe wersje Nutelli 🙂

  • Beauty Unearthly

    Lovely post dear! Have a great week! xx

  • czerwonafilizanka

    trzeba będzie zrobić:)

  • Natassie

    Wygląda przepysznie! Nigdy nie jadłam czegoś takiego 🙂

  • Anya Dryagina

    I’d love to try it, they’re really amazing recipe!
    http://www.recklessdiary.ru

  • Arisa Kayahara

    Jakoś nie przepadam za daktylami, ale nutella wygląda pycha <3

  • Dookola Swiata

    Niezwykle ciekawy przepis 🙂

  • 30plus blog

    Zjadałbym z przyjemnością 😉

  • kosmetykofanki

    Przepadłam, wygląda obłędnie, daktylki uwielbiam! 🙂

  • Angelika i Monika (Candy Pandas)

    Nie ma opcji żeby to było niedobre 😀 Na sam widok już ślinka cieknie 😉

  • agata

    Może w końcu się przekonam i zrobię sama ten pyszny czekoladowy krem 🙂

  • MADAME LIPSTICK

    Mniam, mniam, mniaaaam 🙂
    Ja w ciąży jestem a Ty mi takie smaki robisz 😛

  • Milena (One Cellar Door)

    Ależ to pysznie wygląda! Uwielbiam daktyle. 🙂

  • Ania_S

    Zapowiada się bardzo zachęcająco. Uwielbiam daktyle, a najbardziej nadziane masłem orzechowym 🙂

  • Sylwia

    jaki super pomysł i jakie piękne zdjęcia 🙂

  • melodylaniella

    Same pyszności! Chyba muszę spróbować 🙂

  • Marzena

    Ale pyszny deserek 😃

  • EllaCanto

    Lubię połączenie daktyli i kakao 🙂

  • szymka

    Mniam !!! Pychota jak dla mnie :*

  • natalia20041989

    Slyszalam o niej☺☺

  • E-klosz.pl

    Musi smakować bardzo dobrze i być duże zdrowsze 😛 Dzięki za przepis. pozdrawiam!

  • Jakub Bylica

    Koniecznie musimy wypróbować:)

  • Aneta Jokisz

    Słyszałam już o takiej nutteli z daktyli, muszę w końcu ją zrobić.

  • Minimalistic Girl

    Bardzo ciekawi mnie jej smak, bo co do daktyli mam mieszane uczucia 🙂

  • Serwis

    Nutellowe ciasto wygląda tak apetycznie, że z pewnością skorzystam z przepisu. Ciekaw jestem smaku. Mam nadzieje, że nie ma zbyt dużo kalorii, to dla dbających o linię.

  • Magdalena Tomaszewska

    Od dłuższego czasu zbieram się, żeby przygotować Nutelle w zdrowszej wersji 🙂 Chyba wreszcie mnie zmotywowałaś 😉

  • green goodies

    Wygląda przepysznie! Daktyle uwielbiam, więc to coś dla mnie :))

  • Matka Mężatka

    Daktyle super, uwielbiam suszone 🙂

  • Magdalena

    Mmmmniam…♥♥ Obłędny przepis. Na pewno wypróbuję. Wspaniałego wieczoru:*

  • Krystyna M.

    Bardzo lubię daktyle, ale nigdy nie miałam pomysłu, co z nich zrobić. Teraz już wiem! A o dniu nutelli nie słyszałam wcześniej, ale może sobie urządzę – np. jutro? 🙂

  • Kasia

    Uwielbiam takie zdrowe słodkości. I super dla dzieciaków!

  • Ola

    Ostatnio bardziej dbam o to, co jem, więc ten przepis baaaardzo mi się przyda. Wygląda przepysznie!

  • Julita

    Na pewno ten krem jest przepyszny, bo daktyle są bardzo słodkie 🙂 I do tego zero chemii 🙂

  • Magdalena

    Mniam. A daktyle bardzo lubię.:):) dodawać do wszystkiego :p

  • Izabela

    Prostota zawsze się obroni. Smavznego.

  • ProstaQchnia

    Bardzo ciekawi mnie smak takiej nutelli. Osobiście unikam tego typu kremów napakowanych cukrem i tłuszczem ale opcja z daktylami brzmi dla mnie bardzo kusząco. Dziękuje za inspirację.

  • Agnieszka Binkiewicz

    Jestem nieuleczalnie uzależniona od daktyli! W góry, do biegania, do siedzenia w domu… Dlaczego ja jeszcze nie mam takiego słoika nutelli? 😀

    • sandrak

      Czas najwyższy zrobić… 😀

  • Artur

    Uwielbiam daktyle. Są niezastąpione w zastępowaniu cukru 🙂 Pozdrawiam!

  • Artur

    Uwielbiam daktyle zamiast cukru. Są rewelacyjne!

  • Sylwia R

    Ale ktos tu kusi slodkosciami!;) super to wyglada, z checia zrobilabym sama w przyplywie wolnego czasu 😉 pozdrawiam 😉

    • sandrak

      Koniecznie zrób – zakochasz się w tym smaku 😀

Leave a Reply