Fit przepisy

SAŁATKA Z QUINOA, TOFU I JAJKIEM

Natłok obowiązków sprawia, ze nie zawsze mamy czas przygotować sobie posiłek. Dlatego ja bardzo często sięgam po szybkie i zdrowe przepisy. Dziś sałatka z quinoa, tofu i jajkiem, która jest bardzo pożywna i przepyszna.

SAŁATKA Z QUINOA, TOFU I JAJKIEM

Quinoa czyli komosa ryżowa to tzw. “pseudozboże”. Co prawda nie są zbożem, ale wiele czynników sprawia, że je przypominają. Komosa ryżowa znalazła swoje miejsce w moim jadłospisie. Dziś pyszna sałatka z quinoa i jajkiem, którą robi się szybko.  A jeśli chcecie pogłebić swoją wierzę na temat komosy ryżowej, to pod przepisem znajdziecie kilka ważnych informacji o quinoa, o których mówi dietetyk Sylwia Witek.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka komosy ryżowej  Vivio
  • mix sałatek
  • 2-3 jajka
  • kukurydza
  • tofu
  • ogórek zielony
  • 1 papryka
  • jogurt naturalny ( 2-3 łyżki stołowe)
  • czosnek lub suszony czosnek
  • przyprawa do gyrosa

PRZYGOTOWANIE

  1. Komosę ryżową gotujemy w proporcji 1:2 (1 szklanka komosy, 2 szklanki wody)
  2. W osobnym garnku gotujemy 2-3 jajka na twardo
  3. W tym czasie obieramy ogórka zielone i go kroimy
  4. Mix salat przesypujemy do miski. Dodajemy ogórek zielony, kukurydzę.
  5. Tofu macerujemy w przyprawie np. do gyrosa i smażymy przez chwilę na patelni.
  6. W małej miseczce mieszamy ze sobą jogurt naturalny ze świeżym czosnkiem wyciśniętym przez praskę (jeśli nie masz świeżego czosnku, weź np. suszony czosnek)
  7. Gdy quinoa się ugotuje, dodaj ją razem z tofu i jajkami do warzyw.
  8. Całość polej sosem czosnkowym
  9. Życzę smacznego! 🙂

O właściwościach komosy ryżowej opowie pokrótce dietetyk Sylwia Witek:

Komosa ryżowa to produkt bezglutenowy. Znane są różne odmiany komosy: biała, czerwona, brązowa i czarna, które różnią się
zarówno intensywnością w smaku, jak i strukturą po ugotowaniu. Co ciekawe, w każdej z tych odmian, mogą występować też różnice w składzie. Komosę ryżową określa się jako produkt superfood ze względu na szereg właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim posiada ona unikatowy skład aminokwasowy. Ponadto posiada od 12 do 22% łatwo przyswajalnego białka, a gotowanie zwiększa tę przyswajalność. Dlatego cieszy się popularnością w diecie wegetarian, kobiet w ciąży czy seniorów. Zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy i oleinowy), dodatkowo “zabezpieczone” przed utlenianiem sporą ilością witamin antyoksydacyjnych, głównie A i E.

Komosa stanowi dobre źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego, składników mineralnych: magnezu, potasu i wapnia, oraz fitosteroli, saponin i fenoli. W składzie znajdziemy także flawonoidy –  58 mg/100 g, czyli dwa razy więcej niż w żurawinie. To bardzo cenne, ponieważ zboża na ogół nie posiadają flawonoidów. W quinoa są również włókna błonnikowe, w tym inuliny. Dzięki temu ma silne działanie prebiotyczne i może być zalecana jako środek w diecie osób z problemami ubogiej mikroflory układu pokarmowego.Natomiast zawartość saponin może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i immunostymulujące.

Komosa sprawdzi się także u diabetyków oraz osób na diecie, bowiem ma niską kaloryczności niski indeks glikemiczny Komosa świetnie sprawdzi się u osób na diecie redukcyjnej i cukrzyków, dzięki małej (IG=35).

Komosę ryżową możemy stosować zarówno do dań głównych, jak i deserów. To świetna alternatywa dla ziemniaków, kaszy, ryżu czy makaronu. Warto również o nią wzbogacić sałatki czy gulasze. Sprawdzi się też do wypieku ciasteczek i innych deserów i przekąsek, a jej prażone ziarna dodać do jogurtu naturalnego.

Przygotowanie komosy jest bardzo proste. Suche ziarna należy dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie
gotować ok. 10 – 15 minut w proporcji 1:2 (1 szklanka komosy, 2 szklanki wody).

sałatka z quinoa, tofu i jajkiem




38 komentarzy
Previous Post
22 sierpnia 2018
Next Post
22 sierpnia 2018

38 komentarzy

  • Benita James

    This looks so healthy and delicious.

    Bernie, xx
    The Style Fanatic

  • Zuzia

    Ale smacznie wygląda! 🙂

  • Mina Jankovic

    Beautiful photos and this looks so tasty! 🙂
    Check my new post
    http://www.minniearts.com

  • Ania

    Bardzo apetycznie sie prezentuje 🙂

  • claudia

    Jako że nei jadam mięsa od wieków, ta propozycja idealnie się u mnie by sprawdziła. Uwielbiam totalnie tofu. Całość wygląda bardzo apetycznie i kolorowo. Prześlij paczuszkę z jedzeniem :)))

    • sandrak

      To witaj w klubie! 🙂 Ja również nie jem mięsa 🙂

  • Radi

    So healthy and I’m sure very yummy!

    http://www.fashionradi.com

  • Ciekawska Magdalena

    Kiedyś z.ciekawości kupiłam samo tofu i mi nie smakowało. Myślę że w połączeniu z sałatka i innymi pysznościami może również być ciekawe połączenie. A sałatka zawsze jest zdrowa i smaczna

    • sandrak

      Tofu trzeba dobrze przyprawić. Samo nie smakuje :p

  • style-of-secret

    Kurczę, nawet nie wiedziałam, że coś takiego jak Quinoa istnieje 😛 hehehe
    Ta czy siak brzmi zachęcająco i pysznie, więc muszę wypróbować 🙂
    Ja wczoraj na nsta pokazywałam też swoją sałatkę- nie wiem czy widziałaś ?

    Buziaki :*
    Daria

    • sandrak

      Ja też jeszcze kilka lat temu nie wiedziałam 😀 Tak widziałam kochana 😀

  • Cleo

    Wow! Jak Ty pichcisz Kochana..:) Chyba nigdy nie jadłam komosy ryżowej..Ale w tej sałatce wygląda pysznie<3

  • Agnieszka

    Uwielbiam takie sałatki, szczególnie teraz, jak jest tak gorąco!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

  • www.NaturalnieAndzia.pl

    Siedzę właśnie glodna w pracy i zajrzałam na Twojego bloga. Narobiłaś mi takiego smaka, że hej! Będę musiała koniecznie wypróbować przepisu na ta sałatkę. Zdecydowanie wygląd A pysznie.

  • Nina

    I love salad!! I’d eat them every day!! Really nice post dear!
    Have agreat day! xx

    La ilusión de Nina – http://lailusiondenina.blogspot.com

  • Beata Herbata

    Ależ absolutnie fantastyczna! Zjadłabym taką mmm

  • Sonia // daring coco

    Oh wow, that looks incredibly delicious!

    Sxx
    daringcoco.com

  • Magda

    Muszę przyznać, że wygląda przepysznie! 🙂

  • Alicja

    Ooo wygląda smakowicie!
    Przepis już zapisany 🙂

  • Lifestylerka - Psychodietetyk

    Uwielbiam sałatki na bazie komosy. A ta Twoja na dodatek, że wygląda na pyszną, to jeszcze jest taka kolorowa. Cudna! 🙂

  • Monika

    Wygląda przepysznie! Bardzo lubię takie sałatki, więc chętnie wypróbuję przy najbliższej okazji 🙂

  • Marta

    Nie będę oryginalna, ale sałatka wygląda przepysznie! 🙂

  • Monika Kilijańska

    Szkoda tylko, że ta przyprawa do gyrosa tam sie znalazła.

    • sandrak

      Można użyć innej przyprawy bądź zrobić samemu 🙂

  • Lili 93

    Wyglada baaardzo smacznie 😍
    Pozdrawiam
    Lili

  • Emilka

    Wygląda pysznie, informacje o komosie ryżowej tez jak najbardziej przydatne ;).

  • Bielecki.es

    Takie przepisy biorę w ciemno 😉

  • Kasia

    Idealna propozycja na ostatnie upały 🙂 dzięki za pyszną inspirację!

  • Sakurakotoo

    O jejku, wygląda przepysznie! Do tego patrząc na skład sądzę, że tą sałatkę można zaliczyć do jednej ze zdrowszych bo jest spora różnorodność składników 🙂 Zaraz zapiszę sobie przepis, żeby wiedzieć co kupić w sklepie przy najbliższej okazji <3

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    • sandrak

      Naprawdę polecam 🙂

  • MAŁGORZATA Sambor-Cao

    Takie proste, a takie pożywne i smaczne 🙂
    W dodatku jak pięknie to danie sfotografowane! Brawo!

    • sandrak

      Dziękuję 🙂 Zgadza się – tak niewiele składników, a takie dobre 😀

  • Karolinka's Beauty blog

    Oj, jaka pychotka. Ostatnio coraz częściej robię takie sałatki, ponieważ są zdrowe, sycące i co najważniejsze pyszne. Twój przepis sobie zanotuję i pewnie zrobię taką sałateczkę z tofu i jajkami, które uwielbiam 😀 😀

  • Zdrowa i Piękna

    Mega apetycznie wygląda ta sałatka, tak mało składników, a ślinka leci 🙂 Nigdy nie próbowałam tofu i nie wiem do końca czy by mi smakowało. Zrezygnowałabym też z kukurydzy bo za nią nie przepadam 😛

  • pożeram strony

    Próbowałam przekonać się do komosy, jednak jej smak zupełnie mnie nie przekonuje.

    • sandrak

      Powiem Ci, że ja też miałam długo problem z komosą i nie ze wszystkim ją zjem. W sałatce naprawdę jest ok 🙂

  • Aneta

    Myślę, że przypadłaby mi do gustu, bo uwielbiam sałatki, wszelkie sałatki, a Twoja prezentuje się obłędnie. Zapewne pychotka. 🙂

    • sandrak

      Jestem pewna, że zasmakuje 😀

Leave a Reply