Natłok obowiązków sprawia, ze nie zawsze mamy czas przygotować sobie posiłek. Dlatego ja bardzo często sięgam po szybkie i zdrowe przepisy. Dziś sałatka z quinoa, tofu i jajkiem, która jest bardzo pożywna i przepyszna.

SAŁATKA Z QUINOA, TOFU I JAJKIEM

Quinoa czyli komosa ryżowa to tzw. „pseudozboże”. Co prawda nie są zbożem, ale wiele czynników sprawia, że je przypominają. Komosa ryżowa znalazła swoje miejsce w moim jadłospisie. Dziś pyszna sałatka z quinoa i jajkiem, którą robi się szybko.  A jeśli chcecie pogłebić swoją wierzę na temat komosy ryżowej, to pod przepisem znajdziecie kilka ważnych informacji o quinoa, o których mówi dietetyk Sylwia Witek.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka komosy ryżowej  Vivio
  • mix sałatek
  • 2-3 jajka
  • kukurydza
  • tofu
  • ogórek zielony
  • 1 papryka
  • jogurt naturalny ( 2-3 łyżki stołowe)
  • czosnek lub suszony czosnek
  • przyprawa do gyrosa

PRZYGOTOWANIE

  1. Komosę ryżową gotujemy w proporcji 1:2 (1 szklanka komosy, 2 szklanki wody)
  2. W osobnym garnku gotujemy 2-3 jajka na twardo
  3. W tym czasie obieramy ogórka zielone i go kroimy
  4. Mix salat przesypujemy do miski. Dodajemy ogórek zielony, kukurydzę.
  5. Tofu macerujemy w przyprawie np. do gyrosa i smażymy przez chwilę na patelni.
  6. W małej miseczce mieszamy ze sobą jogurt naturalny ze świeżym czosnkiem wyciśniętym przez praskę (jeśli nie masz świeżego czosnku, weź np. suszony czosnek)
  7. Gdy quinoa się ugotuje, dodaj ją razem z tofu i jajkami do warzyw.
  8. Całość polej sosem czosnkowym
  9. Życzę smacznego! 🙂

O właściwościach komosy ryżowej opowie pokrótce dietetyk Sylwia Witek:

Komosa ryżowa to produkt bezglutenowy. Znane są różne odmiany komosy: biała, czerwona, brązowa i czarna, które różnią się
zarówno intensywnością w smaku, jak i strukturą po ugotowaniu. Co ciekawe, w każdej z tych odmian, mogą występować też różnice w składzie. Komosę ryżową określa się jako produkt superfood ze względu na szereg właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim posiada ona unikatowy skład aminokwasowy. Ponadto posiada od 12 do 22% łatwo przyswajalnego białka, a gotowanie zwiększa tę przyswajalność. Dlatego cieszy się popularnością w diecie wegetarian, kobiet w ciąży czy seniorów. Zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy i oleinowy), dodatkowo “zabezpieczone” przed utlenianiem sporą ilością witamin antyoksydacyjnych, głównie A i E.

Komosa stanowi dobre źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego, składników mineralnych: magnezu, potasu i wapnia, oraz fitosteroli, saponin i fenoli. W składzie znajdziemy także flawonoidy –  58 mg/100 g, czyli dwa razy więcej niż w żurawinie. To bardzo cenne, ponieważ zboża na ogół nie posiadają flawonoidów. W quinoa są również włókna błonnikowe, w tym inuliny. Dzięki temu ma silne działanie prebiotyczne i może być zalecana jako środek w diecie osób z problemami ubogiej mikroflory układu pokarmowego.Natomiast zawartość saponin może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i immunostymulujące.

Komosa sprawdzi się także u diabetyków oraz osób na diecie, bowiem ma niską kaloryczności niski indeks glikemiczny Komosa świetnie sprawdzi się u osób na diecie redukcyjnej i cukrzyków, dzięki małej (IG=35).

Komosę ryżową możemy stosować zarówno do dań głównych, jak i deserów. To świetna alternatywa dla ziemniaków, kaszy, ryżu czy makaronu. Warto również o nią wzbogacić sałatki czy gulasze. Sprawdzi się też do wypieku ciasteczek i innych deserów i przekąsek, a jej prażone ziarna dodać do jogurtu naturalnego.

Przygotowanie komosy jest bardzo proste. Suche ziarna należy dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie
gotować ok. 10 – 15 minut w proporcji 1:2 (1 szklanka komosy, 2 szklanki wody).

sałatka z quinoa, tofu i jajkiem