Fit przepisy

TRUFLE DAKTYLOWE Z AMARANTUSEM

Słodycze można śmiało zastąpić czymś zdrowym i smacznym. Dziś przepis na trufle daktylowe z amarantusem. Bez mleka, bez cukru, bez pieczenia, bez glutenu. Niezwykle proste w przygotowaniu i potrzebujemy tylko dwóch składników! Idealne, gdy pojawią się niespodziewani goście, a my nie mamy nic słodkiego w szafce 🙂

PRZEPIS NA TRUFLE DAKTYLOWE Z AMARANTUSEM

Daktyle to idealny zamiennik cukru, dlatego jako pierwsze je wrzuciłam do koszyka, robiąc zakupy w sklepie ze zdrową żywnością EDENA.PL . Od dłuższego czasu wykorzystuję je w ciastach jako produkt, który ma nadać słodkości. Daktyle są bardzo zdrowe i warto wprowadzić je do swojej diety. To moje pierwsze połączenie daktyli z amarantusem. Ostatnio, gdy dodałam przepis na bezglutenowe placki z amarantusa , wiele osób napisało, że nie miało styczności z amarantusem. Uwierzcie, że ja znam ten produkt dopiero od dwóch lat. I aż wstyd, że tak krótko! Dlaczego warto włączyć do swojego menu amarantus? Otóż stanowi on bardzo dobre źródło cennego białka. Jako jedno z nielicznych białek roślinnych, zawiera komplet aminokwasów egzogennych m.in. lizynę, metioninę oraz trypofan. Co więcej, nasiona amarantusa są bogate w jedno- i wielonasycone kwasy tłuszczowe. Do również skarbnica witamin, posiada: łatwo przyswajalne żelazo, wapń, magnez, fosfor , a także potas, witaminy z grupy B oraz antyoksydanty – witaminę A, C, E. Samo zdrowie! Można go dodawać do puddingu,

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem na noc lub gotujemy je do momentu aż będą miękkie
  2. W tym czasie do blendera wkłądamy dswie garści orzechów np. laskowych i blendujemy.
  3. Odlewamy wodę z daktyli i wrzucamy je do blendera. Miksujemy aż uzyskamy gładką papkę.
  4. Amarantus, daktyle i orzechy wsypujemy do miski i mieszamy
  5. Z powstałej masy tworzymy kulki
  6. Wsadzamy do lodówki, aby się schłodziły (najlepiej na kilka godzin).

 

 

32 komentarze
Previous Post
22 września 2018
Next Post
22 września 2018

32 komentarze

  • claudia

    Ja jestem totalnie beztalencie jeśli chodzi` o kulinarne sprawy. Najlepiej wychodzi mi zamawiqanie na wynos, tutaj jestem niezaprzeczalnym mistrzem. Twoje trufle wyglądają zachwycająco, może przyjmuejsz zamówienia na wynos? Miłego weekendu!

    • sandrak

      Kochana uwierz mi, że ja byłam totalnym bez talenciem. Niby coś robiłam, ale nie do końca smakowało :p Wszystko zmieniło się, gdy wyjechałam do Holandii i musiałam gotować, a potem przestałam jeść mięso i nie miałam wyboru :p Metodą prób i błędów w końcu się nauczyłam 😀 Teraz nawet przekonałam się do przyrządzania mięsa dla mojego faceta. Nie jest perfekcyjne – zapomniałam już jak się robi mięso, do tego nie próbuję, więc naprawdę to jest wyzwanie :p

  • mowmimoniska

    Jakie cudeńka! Ale narobiłaś ochoty! 😀

  • Miss Sasanja

    Jadłabym!

  • Sylwia R

    Jak to wyglada… Oblednie!! Zazdroszcze pomyslow i oczywiscie zdolnosci kulinarnych! Pozdrawiam 🙂

  • Sakurakotoo

    Bardzo lubię amarantus, ale za to daktyle trochę mniej. Kiedyś skosztowałam przed świętami nim zostały dodane do potrawy i ten smak pozostał mi w głowie i jakoś mnie od nich odrzuca, ale wiesz co? Kiedy widzę je w takim wydaniu to aż mam ochotę zrobić do nich kolejne podejście, a że przepis jest taki prosty to z pewnością go w najbliższym czasie wypróbuję <3 O sklepie Edena też słyszę po raz pierwszy, więc zaraz lecę tam zajrzeć :))

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    • sandrak

      Ja też spróbowałam daktyle same i nie do końca mi odpowiadały. Ale teraz się do nich przekonałam 🙂

  • Sara

    Propozycja super! 🙂

  • Akacja

    Daktyle i figi to idealne wypełniacze zdrowych przekąsek!

  • Rae

    looks so delicious!

    xoxo, rae
    http://www.raellarina.net
    INSTAGRAM | TWITTER | FACEBOOK

  • Zdrowa i Piękna

    hmmm nie miałam do czynienia ani z amarantusem ani z daktylami 😛 Kuleckzi wyglądają przeaptycznie, ciekawe tylko, czy by mi smakował, bo jakoś szczególnie nie przepadam za słodkościami 😉 No ale jak tak patrzę na te kulki w rożku to ciekawość zżera mnie ogromnie, zeby poeksperymentować w kuchni

  • Ciekawska Magdalena

    Same daktyle jadłam i musze powiedzieć ze za nimi nie przepadam. W takim wydaniu ich nie jadłam a więc może bardziej mi zaskakują. Nowe dania zawsze jestem. Chętna jeść

  • Karolina

    Ale to wygląda! Bosko, aż zgłodniałam 😉

  • Agnieszka

    Bardzo lubię takie zdrowe przekąski – są o wiele lepsze niż gotowe słodycze!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

  • Monika Kilijańska

    Fantastyczna i zdrowa przekaska. Jadłabym!

  • Katie

    Wyglądają smakowicie, ale niestety nie przepadam za daktylami. Jakoś tak mi nie pasują i nie potrafię się do nich przekonać mimo wielu prób. Podobają mi sie zdjęcia! 😀

  • pożeram strony

    Jestem bardzo ciekawa ich smaku. Daktyle są bardzo słodkie, więc to genialny zamiennik np. batoników

  • Magda

    Wyglądają świetnie! Zapisuję przepis i dam znać jak wypróbuję 🙂

  • Ola

    Za daktylami nie przepadam, ale ten przepis muszę wypróbować, trufle wyglądają przepysznie!

  • Ola

    mm brzmi świetnie a smakuje pewnie jeszcze lepiej

  • Danka

    A ja sie cały czas zastanawiam co to ten amarantus?

  • Angelika F

    Średnio przepadam za daktylami, ale myślę że na taką wersję chętnie się skuszę 🙂 wyglądają obłędnie

  • lila

    kuszące bardzo 😉

  • melodylaniella

    Trufle domowe jadłam dosłownie chyba dwa razy i robił je brat mojego narzeczonego. Były pyszne 🙂

  • swiat karinki

    O matko jakie one muszą być pyszne <3

  • Sylwia R

    Oooo 😉 i kawka do tego! Juz zazdroszcze, ze mozesz je wcinac 🙂

  • Spirulina

    Moja dziewczyna uwielbia trufle, już widzę jak zajadałaby się taką porcją 🙂

  • Magda

    Oj chciałabym ich spróbować! 🙂

  • Anna Zawirska-Stola

    Sama często używam takiego amarantusa. Na początku przeszkadzał mi trochę jego charakterystyczny smak, ale z czasem bardzo go polubiła.

  • Ewa

    Taki przepisy sprawiają, że mam ochotę robić zdrowe słodycze, proste i niewymagające całej masy sprzętu 🙂

  • Kasia

    Z truflami nawet słodsze niż z cukrem 🙂 a o nie o zdrowsze!

Leave a Reply