Placki ziemniaczane należą do moich ulubionych dań. A wszystko za sprawą moich kochanych babć, które zaraziły mnie miłością do nich. Same placki mi się zwyczajnie znudziły, więc staram się je z czymś łączyć, aby nie było nudno. W ramach cyklu Sandicious i Sylwia Witek gotują z Vivio, przygotowałam dla Was przepis na placki ziemniaczane z siemieniem lnianym i jajkiem sadzonym.

PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE Z SIEMIENIEM LNIANYM I JAJKIEM SADZONYM

Od długiego czasu nie jem mięsa (produkty pochodzenia zwierzęcego nadal spożywam), dlatego bardzo ważne jest dla mnie odpowiednie odżywianie. W mojej diecie znajduje się siemię lniane. „Dzięki bogactwu kwasów tłuszczowych omega-3, siemię lniane wykazuje dobroczynne działanie na układ sercowo-naczyniowy, wzmacnia mózg (usprawnia funkcje poznawcze, poprawia koncentrację), wspomaga odporność organizmu, hamuje stany zapalne w organizmie, jak również obniża poziom złego cholesterolu. Udowodniono również, że obecne w siemieniu lnianym kwasy tłuszczowe omega-3 mogą zapobiegać cukrzycy, działają przeciwzapalnie i pomagają w regeneracji tkanek” – mówi dietetyk Sylwia Witek.

Jak stosować siemię lniane?

„Siemię lniane najlepiej spożywać w postaci zmielonej. Dobrym rozwiązaniem będzie zakupić blender albo używać młynka do kawy w celu mielenia całych ziaren na bieżąco, tuż przed spożyciem. Uchronimy je w ten sposób przed utratą wartościowych substancji, w tym najważniejszych kwasów tłuszczowych, które szybko się utleniają. Poza tym stare siemię lniane będzie mieć charakterystyczny zjełczały smak. Natomiast całe nasiona lnu można dodawać do sałatek, chleba, chrupiących przekąsek, ciasteczek, pasztetów i wielu innych potraw. „ – stwierdza dietetyk Sylwia Witk. Dziś proponujemy Wam przepis na placki ziemniaczane z siemieniem lnianym i jajkiem sadzonym.

SKŁADNIKI:
-500 gram ziemniaków
-5 łyżek (opcjonalnie) mąki orkiszowej, najlepiej od Vivio
-siemię lniane, dostępne w sklepie cosdlazdrowia
-przyprawy (według uznania): papryka słodka, chilli, pieprz, zioła prowansalskie
-olej kokosowy/oliwa

PRZYGOTOWANIE:

1.Obierz ziemniaki, a następnie zetrzeć na tarce na małych oczkach. To samo zrób z cebulą i dodaj do masy ziemniaczanej. Dodać mąkę taką ilość, aby powstała masa o konsystencji nadającej się nałożyć łyżką.
2. W tym czasie zalewamy ziarna siemienia wodą i czkamy aż powstanie „kisiel” i rozgrzewamy patelnię
3.Wymieszaj wszystko i nałóż placki na rozgrzaną patelnię – do momentu aż się zarumienią
4.W tym czasie na drugiej patelni usmaż jajko sadzone
5.Nałóż jajko sadzone na placki i posyp szczypiorkiem.
6.Delektuj się smakiem 🙂

Siemie lniane:

„Te małe nasionka mają wielką moc! Pamiętam je doskonale z dzieciństwa, bo już jako mała dziewczynka poznałam ich korzystne działanie. Mama opowiadała mi o ich cudownych właściwościach i często podawała do picia charakterystyczny dla lnu galaretowaty, ale dobroczynny napój. Piłam go szczególnie wtedy, kiedy dotykały mnie problemy z wypróżnianiem.

Dawniej len słynął głównie z produkcji tkanin, obecnie zaś to nasiona robią większą furorę, a przygotowywany z nich olej lniany cieszy się ogromną popularnością. Nasiona lnu zawierają mnóstwo błonnika oraz śluzów roślinnych, które zmiękczają treść pokarmową i ułatwiają jej transport w przewodzie pokarmowym. Ponadto tworzą warstwę ochronną w jelitach i żołądku, chroniąc je przed działaniem szkodliwych substancji i stanami zapalnymi. Korzystnie wpływają także na namnażanie się pozytywnej flory bakteryjnej. Szczególnie istotne dla nas kobiet jest to, że siemię lniane jest bogate w lignany, czyli tzw. fitohormony, które podobnie jak estrogeny, pomagają utrzymać równowagę gospodarki hormonalnej np. w okresie menopauzy.  Zaleca się spożywanie 1-2 łyżek siemienia lnianego dziennie, ponieważ zawiera ono sporo tłuszczu i nie należy z nim również przesadzać. Ponadto osoby, które stosują dietę ubogą w błonnik powinny je wdrażać stopniowo, pamiętając przy tym o piciu sporej ilości
wody i innych płynów.” – mówi Sylwia Witek z bloga sylwiawitek.pl