Fit przepisy

BEZGLUTENOWE PLACKI Z AMARANTUSA

Placki, racuchy i naleśniki to moje smaki z dzieciństwa. Jednak od kiedy zaczęłam się zdrowiej odżywiać, każdy z tych posiłków przyrządzam w nieco inny sposób niż moja babcia (mistrzyni w robieniu naleśników i placków). Dziś przygotowałam dla Was przepis na bezglutenowe placki z amarantusa, które są świetną opcją na zdrowe i pyszne śniadanie.

BEZGLUTENOWE PLACKI Z AMARANTUSA

Amarantus, zwany również szarłatem, cieszy się coraz większą popularnością. Zawdzięcza to tym, że nie zawiera glutenu. Nazywa się go zbożem XXI wieku ze względu na właściwości. Jeśli chcecie wiedzieć czym jest amarantus, jakie ma właściwości, to pod przepisem i zdjęciami, znajdziecie ważne informacje od dietetyk SYLWII WITEK. Tymczasem przechodzę do składników i przygotowania. Bezglutenowe placki z amarantusa same się nie zrobią 🙂

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

  1. W miseczkę wsypuję amarantus ekspandowany, mąkę ryżową, jogurt naturalny, cynamon i mieszam aż uzyskam konsystencję, która pozwoli mi na uformowanie placuszków
  2. Rozgrzewam patelnię.
  3. Gdy olej będzie już rozgrzany, łyżką układam placuszki na patelni
  4. Smażę aż się zarumienią.
  5. Gotowe układam na talerzu i polewam sosem dyniowym lub dżemem.
  6. Życzę smacznego 🙂

bezglutenowe placki z amarantusa

A teraz o właściwościach amarantusa opowie Sylwia Witek.

“Amarantus, ze względu na właściwości, które posiada, nazywa się zbożem XXI wieku. Co ciekawe, w danych czasach był on podstawowym pożywieniem Inków, Majów i Azteków. W amarantusie znajdziemy więcej biała niż w mięsie czy mleku. Dodatkowo jest lekkostrawny i nie powoduje problemów trawiennych. To również źródło wapnia i żelaza. Szkarłat zawiera sporo witamin, w tym z grupy E i B. Według badań, jedzenie amarantusa zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób układu krążenia. Znajdziemy w nim także nienasycone kwasy tłkuszczowe które dobroczunnie wpływają na pracę mięśnia sercowego, chroniąc przed zawałek oraz miażdżczycą. Świetnie sprawdza się również w dietach odchudzających. Zawiera sporo błonnika, w związky z czym pozytywnie wpływa na procesy trawienne i pracę jelit, a także przemiany metaboliczne.

Dostępny jest pod wieloma postaciami np. mąka z amarantusa, amarantus ziarno czy użyty w dzisiejszym przepisie amarantus ekspandowany. Są również płatki z amarantusa, a także pieczywo z jego dodatkiem.  Sprawdzi się w zapiekankach, daniach duszonych i gotowanych. Amarantus ekspandowany można także wykorzystać do jogurtów lub tzw. popingu czyli preparowane nasiona, podobne do preparowanego ryżu.




23 komentarze
Previous Post
10 września 2018
Next Post
10 września 2018

23 komentarze

  • Ciekawska Magdalena

    Placuszki wyglądają na smaczne

  • E.Raspberry

    Wyglądają świetnie te placki. Chętnie wypróbuję 😁😁😁

  • Magda m blog

    Wszystkie Twoje zdjęcia są przepiękne, a te placki wyglądaja niezwykle apetycznie, muszę spróbować 🙂

  • melodylaniella

    Jak one pysznie się prezentują! Extra!

  • Ania

    Bardzo apetycznie wyglądają i na pewno smakuje genialnie 😊

  • Zdrowa i Piękna

    Ależ te placki apetycznie wyglądają, ślinka leci! Przyznam się że jeszcze nigdy nie miałam do czynienia z amarantusem, ale przepis jest tak banalnie prosty, że aż się prosi o wypróbowanie. Taka zdrowa słodkość na którą można sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia 🙂

    • sandrak

      Ja właśnie lubię banalne przepisy, bo łatwiej mi coś przyrządzić jak nie wymaga zbyt dużo pracy 😀

  • claudia

    O ile dieta bezglutenowa kojarzy mi się z mało smacznymi daniami, tak tutaj musze przyznać, że wygląda smakowicie! Bardzo chętnie spróbuję zrobić w weekend. Pozdrawiam.

    • sandrak

      Tak się kojarzy, ale wcale nie jest niesmaczna 🙂 ja akurat gluten jem, ale ograniczam i naprawdę jest sporo fajnych dań 🙂

  • Monika

    Super pomysł na zdrowe jedzonko. 🙂

  • Agnieszka

    Takich jeszcze nie jadłam…muszę spróbować!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

  • Angelika

    O kurczę, ale cuda. Wyglądają bardzo smacznie. Sama nie wpadlabym na taki przepis. Zapisuje i spróbuje zrobić.

  • Cheap Balenciaga Triple s For Sale 

    Cheap Balenciaga Triple s For Sale  One of the things I mentioned that could heal the NMD

  • Sylwia R

    Wpadlo mi w oko 🙂 chyba podkradne przepis i zrobie na kolacje 😉

  • Katie

    Pierwszy raz widzę na oczy coś takiego jak amrantus, więc te placuszki są dla mnie zupełną nowością! Nie wiem czy by mi posmakowały, ale prezentują się całkiem fajnie! Btw przepiękne zdjęcia!!

    • sandrak

      Wiele osób nie ma pojęcia o tym, czym jest amarantus ;p ja przez długi okres też nie wiedziałam 😀

  • Magda

    Uwielbiam takie przepisy 🙂 Wygląda rewelacyjnie! Musze wypróbować 🙂

  • Danuta

    Placuszki wyglądają smakowicie. Z pewnością skorzystam z przepisu.

  • Babownia

    Wypróbuję Twój przepis, bo jestem ciekawa efektu. Ja do amarantusa jak do jeża podchodzę, ale może akuratnie mi spasuje Twój pomysł. W takiej wersji jeszcze nie jadłam 🙂 Pozdrawiam!

    • sandrak

      Trzeba znaleźć dobry przepis, aby się przekonać do danego produktu 🙂

  • Paulina Sosur

    Zapisuję bo wyglądają pysznie !

  • pożeram strony

    Na pewno wypróbuję, bo wyglądają obłędnie.

  • Ola

    Uwiebiam wszystkie placki, a te wyglądają przepysznie 🙂

Leave a Reply