Healthy & fitness

Co na śniadanie? Wybieramy sprzęty do zrobienia niebanalnych kanapek!

Najważniejszy posiłek w ciągu dnia, potwierdzi to każdy dietetyk. Nic w tym dziwnego, w końcu to właśnie podczas śniadania zapewniamy sobie pierwszy zastrzyk energii do spożytkowania przez cały dzień. W ciągu tygodnia pracy śniadanie zjadamy zazwyczaj w biegu, jednak weekend to czas, w którym możemy pozwolić sobie na trochę bardziej wymagające potrawy. Podpowiadamy, jaki sprzęt Ci w tym pomoże.

Dlaczego musimy pamiętać o śniadaniu?

Zjedzenie śniadania jest istotne nie tylko dlatego, że musimy mieć siłę, by dostać się do pracy lub szkoły. Rezygnacja z porannego posiłku może być również bardziej długotrwałe konsekwencje. Może to doprowadzić do obniżenia poziomu insuliny, to właśnie on odpowiada za zmniejszoną ilość energii. Poza tym spadkiem, rezygnacja ze śniadań może doprowadzić także do zwiększenia ryzyka występowania chorób sercowo-naczyniowych czy cukrzycy. Zdaniem lekarzy, regularne jedzenie śniadań pomaga również utrzymać stałą wagę.

Kanapki na trzy sposoby

To, co jemy na śniadanie, uzależnione jest od naszej kultury. W Polsce tradycyjnym, śniadaniowym posiłkiem jest jajecznica, kiełbaski na ciepło lub kanapki. W Korei na śniadanie serwuje się ostrą zupę z tajskimi przyprawami, a w tradycyjne brytyjskie śniadanie to dawka aż 2000 kalorii, na które składa się między innymi fasolka w sosie pomidorowym. Pozostając przy polskiej tradycyjnej kanapce, prezentujemy trzy rodzaje sprzętu, który pozwoli Ci przygotować ją na zupełnie różne sposoby.

Toster

Urządzenie to nie potrzebuje dużo miejsca, ani nie wymaga od nas zbyt wiele pracy – wystarczy ze włożysz kromki do tostera, gotowe samodzielnie z niego wyskoczą. A do tego pozwala użyć pieczywo, które przeleżało już trochę w naszej kuchni. Do zrobienia grzanek nawet bardziej nadaje się chleb czy bułka, które mamy już od kilku dni. W ten sposób odświeżysz je, a ciepłe, chrupiące kromki doskonale smakują z odrobiną masła i domowym dżemem. Jeśli w Twoim domu jada się raczej bułki, wybierz toster, który posiada specjalny rożen umożliwiający ich podgrzanie.

Sprawdź tostery dostępne w Neo24: https://www.neo24.pl/maleagd/dokuchni/tostery.html

Opiekacze do kanapek

Urządzenie jest już nieco bardziej zaawansowane i wymaga od nas nieco więcej pracy, jednak zapiekane tosty z serem i innymi dodatkami są warte poświęcenia im kilku minut. Przyrządzenie zapiekanych tostów jest nadal banalnie proste: wystarczy jedynie ułożyć na kromce chleba tostowego ser i Twoje ulubione kanapki, przykryć kolejnym kawałkiem pieczywa. Jeśli lubisz przypieczone tosty, posmaruj je przed opieczeniem odrobiną masła. Potem wystarczy tylko zamknąć pokrywę i gotowe! Dla urozmaicenia zapiekane tosty możesz podawać z szybką sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych.

Jaki opiekacz do kanapek wybierzesz z naszej oferty?

https://www.neo24.pl/maleagd/dokuchni/opiekacze.html

Grill elektryczny

Chociaż opiekacz jest wygodnym sposobem na przygotowanie szybkiego, ciepłego śniadania, trudno będzie Ci w nim upiec bułki czy też zapiec kanapki na bogato. Do takich zadań wybierz grill elektryczny. Bez problemu przygotujesz w nim tosty klasyczne i zapiekane, a ponadto możesz je wykorzystać również do przygotowania kanapek na ciepły typu panini. Poza nimi w grillu przygotujesz również zapiekane tortille. Grill elektryczny sprawdzi się także do przyrządzania dań mięsnych, jednak w takim wypadku wybierz sprzęt o większej mocy.

Grille elektryczne w Neo24: https://www.neo24.pl/maleagd/dokuchni/grilleelektryczne.html

 

3 komentarze
Previous Post
20 sierpnia 2019
Next Post
20 sierpnia 2019

3 komentarze

  • Natalia Grys

    Ja często zapominam o śniadaniu, niestety. Ja osobiście przygotowywuję sobie kanapki w grillu elektrycznym ponieważ taki posadam. Zastanawiam się też nad zakupem tostera 😀

  • Dookola Swiata

    Bez sniadania ani rusz 🙂

  • Laskowy

    Ja mam swój ukochany opiekacz który kupiłem lata temu w media expert i dalej działa super a teraz myślę nad tosterem bo taki tost z masłem to jednak jest dobra rzecz 🙂

Leave a Reply